Etiketler
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

WEB SİTEniz için arama motoru optimizasyonu;
- Web sitenizin hizmet vermek istediğiniz ülkede barındırılması

Örneğin, Sitenizin almanca içeriğinin Türkiye’den yapılan aramalarda üst sıralarda çıkmasını istiyorsanız, sitenizi Türkiye’de barındırmaya devam edebilirsiniz. Ama eğer Almanya’dan yapılan aramalarda üst sıralarda çıkmasına ihtiyacınız varsa, sitenizin o bölümünü fiziksel olarak Almanya’da bulunan bir sunucu üzerinden yayınlamalısınız.

- Web sitenizin adresinin site içeriğiyle, dahası sunduğunuz ürün ile ilişkili olması

WEB SAYFAlarınız için arama motoru optimizasyonu;
- Hazırladığınız her bir sayfanın adresinin sayfa içeriyle ilişkili olması
o
Web sitenizin isminizi ürününüzle ilişkili belirledikten sonra, bu site üzerinden yayınlayacağınız her bir sayfanıza aynı önemi vermelisiniz. Bunun için öncelikle sayfanızın tarayıcınızın adres satırında görünen isminin, o sayfa içeriğine hitap etmesini sağlayın. İçeriğinizin başlığını, hazırladığınız sayfanın adı olarak kaydedin. Hemen hemen bütün blog sitelerinde bu şekilde yapılmaktadır.

.Net ortamında, sanal adresleme (url rewrite) ile anlamlı sayfa isimlendirmesini querystring ve id ikilisini kullandığınız sayfalarda kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Sanal adresleme de tercih edebileceğiniz çeşitli yaklaşımlar mevcut. En yaygın olanları web.config ‘i kullanmak veya kendinize HttpModule/Handler yazarak dinamik olarak isimlendirmeyi kendiniz yönetmenizdir.
- Başta başlık (title) olmak üzere, Tanım (Description) ve Anahtar Kelimelerin (Keywords) de sayfa içeriğinizle ilişkili olması
o Bu ilişki normal çerçevede olmalıdır. Çünkü arama motorları buradaki verilere bakarak içeriğinizi sınıflandıracaktır. Tabir yerinde ise, içeriğinizi kategorilendirecektir. Bu bölümlerde sadece yer almak istediğiniz kategorinin haricinde içeriğinizle alakasız birçok anahtar kelime, tanım bulundurmanız, sizi herhangi bir özel bölüm içine koyamamasına sebep olacaktır. Bu durumda kendinizi yine doğru ifade edememiş olacaksınız. Bu da hanenize yazılacak eksi puan olacaktır.
- Anahtar kelimelerinizi özenle seçiniz. Ve bu kelimeleri, sayfa içeriğinizde yer veriniz.
o Anahtar kelime kullanımında yapılan en büyük yanlışlık, site içersinde bulunan her bir sayfa için aynı anahtar kelime topluluğunu kullanmaktır. Hâlbuki anahtar kelimeler bulundukları sayfaya özel olmalıdır.
- Sayfalarda, başlık sıralamasını belirtmek için kullanılan HTML etiketlerinden H1, H2 , H3 … kullanımına özen gösteriniz.
o Başlık etiketlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı, H1 etiketi sayfanın ana başlığı olduğu için bir sayfada sadece bir adet olmalıdır. Birden fazla yazmanız durumunda ilk yazdığını H1 etiketi baz alınacaktır. H2,H3… etiketlerini sayfa içersinde birden fazla kullanabilirsiniz.
- Anahtar kelimelerinizi yazı içersinde kalın (bold) ve büyük yazarak vurgulamak
o Yazı içeriğinde, özellikle anahtar kelimeler bölümünde belirttiğiniz kelimeleri kalın ve büyük olarak yazınız. Bu şekilde yazım, ilgili kelimelerle üzerinde yapılacak aramalarda, sayfanızı ön plana çıkartacaktır. Kullanıcı açısında da koyu yazarak yaptığınız vurgular, sayfanızın okunurluğunu ve ürününüzün belirttiğiniz özelliklerine olan vurgusunu kuvvetlendirecektir.
- Anahtar kelimelerinizdeki kelime gruplarını, yazı içeriğinde birbirlerine yakın kullanmak
o Sayfanız tasarım desenleri üzerine bir site ise, bu iki kelimeyi yazı içeriğinde yan yana kullanınız. Bu kullanım, bu iki kelimenin bir biriyle ilişkili olduğunu vurgulayacaktır ve “tasarım deseni” şeklinde yapılacak aramalarda sizi üst sıralara taşıyacaktır.
- Resimlerinin, Videoların da aranabilmesi için isimlendirmelerine ve tanımlarına özen gösteriniz.
o Sitenizde yer alan resimlerde ALT etiketini boş bırakmayın. Anahtar kelimelerinizi içeren bilgileri bu bölümlere yazın. Teknik olarak sayfanıza eklediğiniz resmin gerçekte ne olduğu bilenemeyeceğinden, arama motorları sizin belirttiğiniz ALT etiketi ve resminize verdiğiniz isim üzerinden arama gerçekleştirecektir. Arama motorunun görsel arama bölümlerini kullandığınızda, karşınıza çıkan sonuçlardan bunun böyle olduğunu sizde göreceksiniz.
- Başka sitelerden sitenize verilen URL bağlantıları sizi üst sıralara taşıyacaktır.
o Trafiği yüksek olan sitelerden sizin sitenize verilen bağlantılar, sizin sitenizde değerini yükseltecektir. Özellikle sayfa değeri (page rank) 7 ın üzerinde olan sitelerden sitenize olan bağlantılar, sitenizin arama motorlarınca fark edilmesini ve arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmasını kolaylaştıracaktır.
Fakat farklı siteler ya da site içersinde farklı sayfalar arasında sıkça yapılan çapraz bağlantılar, bu konuda sizi üst sıraya taşıma konusunda etkili olmayacaktır.
Sayfa değeri düşük olan sitelerde, sizin sayfa değeriniz üzerinde negatif bir etkiye sahiptir. Bu tarz sayfalara vereceğiz referanslar sizin değerinizi düşürecektir.
Değeri yüksek sitelerden alacağınız bağlantılar en çok web sitenizin arama motorlarına kayıt sürecinde size faydalı olacaktır. Bu süreç normal şartlarda 2 aya kadar sürebilirken, sayfa değeri 7 ve üzerinde olan bir sayfadan alacağınız bir referans bağlantısı, sizin arama motorlarınca fark edilmenizi ve içeriğinizin kayıt altına alınma sürecini hızlandıracaktır.
Bu konu hakkında daha önceden hazırlamış olduğum teknik bir listeyi buradan , “arama motoru optimizasyonu” hakkında yazdığım diğer yazıları da https://dervisali.wordpress.com/tag/arama-motoru-optimizasyonu/ bölümünden okuyabilirsiniz.
Görüşmek üzere,