Etiketler

, , , , , , ,


IIS HTTP Compression | Öneriler

IIS HTTP Compression‘ın nasıl ayarlayacağınızdan önceki yazılarımda detaylı olarak bahsetmiştim.

Peki sıkıştırmayı hangi dosyalar özelinde “özellikle” tercih etmeliyim?

  • Metabase.xml içersinde tanımladığınız tüm dosya formatlarını IIS ile sıkıştırabilirsiniz.Hatta sıkıştırılmış dosya türleri olan jpg, rar, zip, mp3 … gibi dosyaları bile tekrar sıkıştırabilirsiniz. Fakat bu dosya formatları zaten sıkıştırılmış olduğu için tekrar sıkıştırmanız önerilmez. Çünkü bu statik dosya türleri, diskin belirleyeceğiniz fiziksel bir lokasyonunda ayrıca sıkıştırılmış olarak saklanacaktır. Bu da size, iki kat disk maliyeti getirecektir.
  • Sıkıştırılmış dosya türlerinde, IIS sıkıştırmasıyla ciddi bir verim alabilme durumunuz söz konusu değildir. Nitekim, günlük hayattan biliyoruz ki, elinizdeki mp3 klasörünü ne kadar sıkıştırsanız (zip, rar …) sıkıştırın, klasörün diskte kapladığı alan çok fazla azalmaz. Yine biliyorsunuzki sıkıştırılmış dosyaları açmak, her zaman dosya sisteminde bir dosyaya açmaktan daha yavaştır
  • Sıkıştırma ile sıkıştırdığınız verinin istemcilere sıkıştırılmış olarak gönderileceğinden, istemcide istemcinin kaynaklarını (CPU , RAM …) kullanarak açılacağını unutmayınız. Sunucunuz üzerinden yükü azaltırken, istemciye bu maliyeti yüklüyorsunuz. Dolayısıyla, performans için tercih ettiğiniz bu yöntem, istemci tarafında sizin performansınızı olumsuz etkileyebilir. Nasıl ki JQuery ile ilgili tüm kütüphaneyi sayfanın başında yüklemeyi tercih eden sitelerin, sayfa açıldıktan sonraki performansları her ne kadar hızlı olursa olsun, sayfa açılışlarının oldukça yavaştır. 
  • doc, xls, pdf … vs gibi dosyaları IIS ile sıkıştırmak yerine, Caching (önbellekleme) ile sunmayı tercih ediniz. Bunun için IIS üzerinde veya sayfalarınız özelinde “Output Cache” olarak bilinen yöntemi kullanabilirsiniz. 
  • js, css, htm , html … gibi dosya biçimlerini özellikle sıkıştırmanız önerilir. Bu dosyaların istemci tarafında açılması kolaydır ve az maliyetlidir. Google, Microsoft gibi büyük siteler verilerini bu dosyaları sıkıştırak sunmaktadır. HttpAnalyzer benzeri programlarla yada bu işi online olarak kontrol eden sitelerle sayfaların sıkıştırılmış olarak mı yoksa saf haliyle mi sunulduğunu kontrol edebilirsiniz.
Dikkate almanız dileğiyle,
Görüşmek üzere,
Bu konu ile ilgili olarak aşağıdaki yazıları okumanızı öneririm.