Etiketler

, , , , ,


Çoklu Tarayıcı Desteği | Spoon Browser SandBox

Çoklu tarayıcı desteğini vermek teorikte basit, pratikte uğraştırıcı bir iştir. Her ne kadar siz standartlara bağlı kalırsanız da aynı sadakati tüm tarayıcılar göstermeyebilir. Bunun çok çeşitli örnekleri mevcut. Özellikle biraz geçmişe gidersek eğer, çok değil 3-4 yıl önceye, IE ve diğerleri olmak üzere iki farklı dünya vardı. Çok şükür önce Css desteği vermeye başlamasıyla, ardından da w3C standartlarına biraz daha önem vermeleriyle hemen hemen tüm tarayıcılar ortak bir dili konuşmaya, daha doğrusu aynı kod bloklarını hemen hemen aynı yorumlamaya başladılar. Daha her ne kadar element bazında bir çok farklı yorumlayışları olsa da kabul edilebilir normlara aşağı yukarı ulaştılar.

Çoklu tarayıcı desteği için ilk şart, ara yüzünün w3C standartlarına uygun olarak kodlanmasıdır. Hem html (http://validator.w3.org/) hem de css (http://jigsaw.w3.org/css-validator/) validasyonlarından başarıyla geçmesi gerekmektedir. Statik içerikler için bunu sağlamak oldukça kolaydır. Sadece biraz özen ve dikkat ile kolaylık tüm sitenizi standartlara uygun olarak sunabilirsiniz. Fakat asp.net gibi dinamik bir site gerçekleştiriyorsanız, bazı noktalarda kendi çözümlerinizi yaratmanız kaçılmazdır. En basitinden, standart bir kontrol olan imageButton’un bile çalışma zamanında oluşturduğu html çıktısı doküman tipi XHTML 1.0 olan sayfalarda standartlara uygun değildir. Bunu gidermek için kendi kontrollerinizi yazmanız gerekecektir. Tabi ki bu %100 standartlara uygun olsun diye yüksek bir standart belirlemeniz durumunda sizin rahatsız edecektir. Beni sorarsanız eğer, benim bu doğrultuda bir standarttım vardır. Ben hazırladığım projelerde sonuna kadar dikkat ederim.

Uzun uzadıya belirttiğim gibi, siz her ne kadar standartlara uygun ara yüz geliştirseniz geliştirin, geçirdiğiniz validasyanlar işin sadece teorik boyutunu kontrol edebilecektir. Pratikte mühim olan uygulamanızın, arka tarafı değil, kullanıcıya yansıyan tarafı olacaktır. Bu yüzden görsel olarak da kaymalar, bozulmalar var mı, çalışamayan bir bölüm var mı diye ayrıca kontrol etmeniz gerekmektedir.

http://browsershots.org/İlk olarak size, web sayfanızın hemen hemen tüm platform ve tarayıcılarda nasıl gözüktüğünü resim biçiminde sunan bir site olan http://browsershots.org/ (Tarayıcı uyumluluğu kontrolü) da kontrol etmeniz olacaktır. Bu alanda hizmet veren daha bir çok çeşitli uygulama vardır. Tasarımcılar mutlaka bu konuda çok daha bilgi ve tecrübelidir. Ben bu site haricinde geliştirme sürecinde Microsoft Expression Web 4.0‘ın “Super Preview” eklentisini denemenizi öneririm.

Yukarıda belirttiğim site, size sadece ilgili web sayfanızın nasıl göründüğü hakkında bilgi verecektir. Peki, gerçekten göründüğü gibi çalışıyor mudur siteniz?

Bunu pek ala bilgisayarınıza kuracağınız farklı tarayıcılar üzerinde web sitenizi görüntüleyerek test edebilirsiniz. Tabi ki güncel versiyonları üzerinden!!! Çünkü çoğu tarayıcı maalesef kendilerinin farklı versiyonlarını aynı anda kullanmanıza izin vermiyor. Örneğin IE6.0 ile IE8.0’ı aynı anda malesef çalıştıramıyorsunuz. Bunun için bir sanal makine ihtiyacınız olacaktır. Zaten ilginçtir ki Microsoft’unda bu yöndeki çözümü, size içinde XP ve IE6.0 yüklü bir image dosyası sunmaktır. (http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=70868)

Bu çok mantıklı bir çözüm olmasa gerek. Her bir versiyon için kalkıp da bir sanal makine kuramayız elbet ki…

İşte bu noktada sizi Spoon Browser SandBox (http://www.spoon.net/browsers/) ile tanıştırmak istiyorum. Spoon sayesinde web üzerinden tüm popüler tarayıcıları (ve tüm versiyonlarıyla) çalıştırabilmeniz mümkün. Hem de Safari dâhil…

Ben denedim, memnun kaldım…